BOEKHOUDERSADVIES BIJ START EIGEN ZAAK :

Voordat men als ondernemer aan de slag wil gaan, moet men eerst de voordelen en de nadelen daarvan op een rijtje zetten. Ook moet men zich daarbij afvragen of men beschikt is om ondernemer te zijn. Verder is het ook goed om in de toekomst te kijken en daarbij alle mogelijke situatie's te bedenken die zich eventueel voor kunnen doen. Ook een gesprek met een belastingadviseur en/of boekhouder kan zeker nuttig zijn.

De voor- en nadelen

De nadelen van een ondernemer ten opzichte van iemand in loondienst of vaste dienstbetrekking zijn onder meer de volgende zaken ;

 • het gemis van de zekerheid van een vast maandelijks netto salaris ,
 • het gemis van doorbetaalde vakantiedagen ,
 • het gemis van vakantiegeld ,
 • het gemis van doorbetaling van loon bij ziekte of langdurige arbeidsongeschiktheid ,
 • het eventuele gemis van een pensioenopbouw die deels betaald wordt door de werkgever ,
 • het gemis van verzekering bij het ziekenfonds waarvan het grootste deel van de premie betaald wordt door de werkgever ,
 • het gemis van verzekering tegen werkloosheid, waarvan de werkgever een deel van de premie betaalt ,
 • het gemis van ontslagbescherming ,
 • het gemis van eventueel gebruik van een VUT-regeling of pré-pensioen ,
 • het gemis van loondoorbetaling bij feestdagen en bij kort verzuim bij bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts ,
 • het niet hoeven maken van kosten om het beroep wat men uitoefent te kunnen uitvoeren ,
 • het niet hoeven maken van reclame voor de eigen zaak ,
 • het niet lopen van bedrijfsrisico's, zoals wanbetaling e.d.

Tegenover al deze nadelen staan uiteraard ook wel voordelen wanneer men ondernemer is, zoals ;

 • het zijn van eigen baas, zodat men min of meer zelf uitmaakt welke werkzaamheden worden uitgevoerd, en wanneer deze worden uitgevoerd ,
 • het hebben van mogelijkheden om meer te verdienen dan wanneer men in loondienst werkt. Een vast salaris wordt meestal maar één keer per jaar aangepast, of bij promotie. Wanneer men eigen baas is, kan het vinden van de juiste opdrachtgevers het maandinkomen soms snel doen stijgen ,
 • het hebben van de mogelijkheden om nog meer te gaan verdienen door bepaalde projecten of opdrachten met andere (onder)aannemers uit te voeren of misschien wel met eigen personeel uit te voeren ,
 • het minder betalen van belasting (wanneer men tenminste 25 uur per week werkzaam is voor de eigen zaak) ,
 • het hebben van mogelijkheden om met bepaalde kosten wat te schuiven, zodat daardoor weer minder belasting wordt betaald.

Het zijn van ondernemer lijkt meer nadelen te hebben dan voordelen. Men moet daarbij wel bedenken dat bij het in loondienstverband zijn het vaak heel moeilijk is om opslag te krijgen van enige omvang. Heel vaak is het ook moeilijk om als werknemer een hoger salaris te verdienen dan zeg € 3.000,00 bruto per maand.

Wie als eigen ondernemer € 30,00 bruto per uur vraagt (en dat is zeker geen overdreven hoog bedrag), die ontvangt van zijn opdrachtgever(s) per maand al gauw 40 uur x 4 weken x € 30,00 = € 4.800,00, wat beslist een stuk(je) meer is dan de meeste mensen in Nederland verdienen. Nu moet daarbij wel worden opgemerkt dat de genoemde € 4.800,00 ongeveer € 770,00 groter lijkt dan het is. Dit komt omdat men als eigen ondernemer al meteen te maken heeft met het gemis van vakantiegeld en vakantiedagen. Deze kunnen ongeveer worden ingeschat op ongeveer 16% van de bruto verdiensten als men een dergelijk bedrag in vast dienstverband had verdient. Daarnaast heeft men ook te maken met de vaste bedrijfskosten, zoals telefoonkosten, vervoerskosten, reclamekosten, werkkleding, eventuele huur van een bedrijfsruimte, kosten van een boekhouder, enz.enz. Kortom, de genoemde € 4.800,00 als voorbeeld, is een vertekend beeld wil men dit bedrag vergelijken met de verdiensten van iemand in vaste loondienst.

Is men wel geschikt als ondernemer ?

Wanneer men houdt van regelmaat, absoluut niet méér wil werken dan 38 uur per week, er geen enkel probleem mee heeft om 40 jaar lang naar hetzelfde kantoor te gaan, geen risico's wil lopen, e.d., dan kan men maar beter geen ondernemer worden.

Heeft men daar in tegen geen enkel bezwaar om onregelmatig te werken, veel meer uren te werken dan 38 per week, is men goed in het leggen van "de juiste contacten", heeft men een hekel aan een regelmatig en/of geordend bestaan, e.d., dan kan men er over denken om eigen ondernemer te worden.

De voordelen daarvan zijn hierboven al omschreven. Kort samengevat is het voor de juiste ondernemer zeker mogelijk een stuk meer te verdienen dan iemand van vergelijkbaar niveau in vaste loondienst.

Wat brengt de (nabije) toekomst?

Na een aantal goede jaren is de economie in Nederland vanaf begin 2001 een stuk minder goed gaan lopen. Het is dan ook de vraag of het verstandig is om nu een eigen zaak te beginnen. Echter wie nu al een eigen zaak heeft, is des te beter voorbereid wanneer de economie wel weer aantrekt. Bovendien blijkt dat goede ondernemers in economisch zwakke tijden toch ook wel overleven, en meestal zelfs totaal geen last hebben van welke depressie dan ook.

Na het lezen van deze informatie zal een ambtenaar die bijvoorbeeld € 4.000,00 bruto per maand verdient, en die bovendien een zwakke gezondheid heeft en ouder is dan 50 jaar en geen goede connecties heeft, er waarschijnlijk niet aan denken om full time een eigen zaak te beginnen. Andersom lijkt het voor iemand van bijvoorbeeld 25 jaar met een matig betaalde vaste baan en wel in het bezit is van de juiste connecties (of de aanleg heeft om deze aan te boren), wel aantrekkelijk om full time een eigen zaak te beginnen. Uiteraard is een combinatie van een vaste baan en een eigen zaak ook mogelijk.

Ik hoop dat ik middels deze uitleg meer inzicht heb gegeven over de vraag "doe ik er goed aan om ondernemer te worden ?".

Voor nadere vragen over dit onderwerp kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

 

- Einde -